Kaki neboli tomel japonský

kaki

Kaki se vyskytuje na stáncích tuzemských prodejců čím dál častěji, možná také proto, že se jak vzhledově, tak i chuťově blíží našemu středoevropskému vkusu. Říká se, že tento lesklý zářivě oranžový až červený plod na první pohled připomíná rajče.

Proč ho ochutnat?
Kaki obsahuje poměrně velké množství jednoduchých sacharidů, které poslouží jako rychlý zdroj energie. Ceněno je rovněž pro velké množství vlákniny. Obsahuje také vitamin C, draslík a vápník.

Jak na něj?
Vyčkejte, než bude kaki dozrálé, tzn. bude na omak měkké. Nezralé kaki je totiž trpké. Buď ho oloupeme jako jablko, nebo ho můžeme rozříznout a vydlabat lžičkou. Slupku nejíme.

Kam s ním?
Kaki většinou konzumujeme samotné. Dozrálé chutná jako meruňka nebo broskev. Můžeme z něj rovněž připravit chutný džem. V asijské kultuře se kaki také suší.


zdroj: http://kuchyne.dumazahrada.cz

Vítězství 70, Děčín XXXII; tel. + 420 412 594 901; e-mail: a.krupickova@vuboletice.cz

Správa webu: hois.pavel@gmail.com
 © 2014. All Rights Reserved.