Pracovně výchovná činnost odd. EPCHO

Boletice

Dne 27.10.2019 v rámci pracovně výchovných činností proběhla výuka v oboru samostatného vaření chlapců oddělení EPCHO. Na programu dne bylo zpracování přírodních plátků z vepřových kotlet na pepři s přílohou ve formě v troubě pečených brambor s cibulí.

Chlapci o možnost vaření projevují vždy značný zájem a ani tentokrát to nebylo jinak. S chutí se pustili do škrábání brambor a přípravu bramborových plátků. Taktéž si sami připravili čerstvou cibuli, u které si beze studu krásně „pobrečeli“. Porcování vepřového masa se zhostili vychovatelé, kteří připravili k dalšímu zpracování plátky. Chlapci si je poté samostatně naklepali a okořenili a následně ponechali odležet v chladničce. V mezičase, ve kterém se v troubě již zapékali okořeněné brambory, si chlapci stihli dát ještě miniturnaj ve stolním fotbálku. Nálada panovala velmi příjemná, zejména s vědomím, že nejlepší část dne, tedy konzumace dobrého jídla, chlapce teprve čekala.

S blížícím se ukončením úpravy brambor chlapci započali se smažením přírodních vepřových plátků tak, aby činnost byla ukončena v časovém souladu. Výsledkem byly do zlatova opečené plátky s chutnými bramborovými lupínky s cibulí jako příloha. Odměnou všem kuchtíkům byla pochvala za dobře odvedenou práci a pochoutka do bříška po studené večeři.

Zpracoval : Michal Ledvina Bc.