ESTETICKOVÝCHOVNÁ ČINNOST - / PEČENÍ SVATOMARTINSKÝCH ROHLÍČKŮ /

Slovanská

Nejstarší historie svatomartinských tradic začala již během středověku mezi nejstarší tradice patří Martinská husa, Martinské rohlíčky, Martinská koleda, Martinské ohně, Martinské posvícení, Martinské víno. To vše ztělesňovalo přechod od pohanství ke křesťanství. Den svatého Martina byl dnem veselic, lovů a zabíjaček. Den 11. listopad se vyznačoval lidovým veselením. Mnohé z těchto tradic přežily až dodnes.

Svatomartinské rohlíčky se také objevovaly pod názvem / martinské podkovy, roháče, rohy, vandrovnice / atd. Plněny byly mákem, povidly, ořechy nebo i perníkem. Naši chlapci si zvolili plnění tvarohem. Všichni si pečení a plnění vyzkoušeli, někteří byli šikovní více, někteří méně. Někomu dělal problém vyválet placku těsta. Nakonec se ale vše podařili a všem velmi chutnalo.

Vychovatel : Rybánská D.